Ruta de la Mina
Temps estimat: 1h 15’
Desnivell: 50 m
Distància: 2,5 Km
Dificultat: fàcil | A peu
L’itinerari que proposem s’inicia a la carretera de Cabrils, a l’alçada de l’IRTA.
Entrant pel camí de Mataró, trencarem a mà esquerra per poder gaudir d’un conjunt arquitectònic excepcional a tota la comarca del Maresme: el veïnat del Sant Crist.
Podrem gaudir de dues torres de defensa de planta quadrada, la primera a Can Vehils, construïda l’any 1568. De quatre pisos, el segon d’ells es comunica amb el mas mitjançant un pont. Tot i que ha patit profundes transformacions, conserva alguna espitllera i dos matacans. Sortint pel passatge que porta el nom de la propietat, i a mà esquerra, ens toparem ràpidament amb la torre de defensa de Ca l’Amat. Si bé es tenen referències documentals l’any 1727, és segurament més antiga. La torre està constituïda per tres plantes i un terrat amb merlets. També comunica amb el mas mitjançant un pont al segon pis. Es pot observar a aquesta alçada un matacà, a més de dos finestrals gòtics i les espitlleres. Per sota del pont hi ha una porta posterior a la construcció de la torre.
A la dreta d’aquesta torre hi ha la Masia de Can Vives amb la capella preromànica de Sant Cristòfol a l’era de la casa i restaurada l’any 1953. L’arc de ferradura i la columna central permeten datar-la entre finals del segle VIII inicis del segle IX. Per sota de la capella podem veure la masia de Can Carbonell.
Del camí del Sant Crist continuarem en direcció al carrer de Burriac, tot pujant fins a trobar el trencall a mà dreta del carrer Jaume Balmes i seguidament a mà esquerra el carrer de la Mina. En aquest indret podrem gaudir de la muntanya de Montcabrer i d’un altre element arquitectònic que forma part del paisatge cabrilenc: la barraca de vinya de la mina. En bon estat de conservació, dins de la qual es pot observar la cisterna de recuperació de les aigües pluvials amb les canonades de ceràmica.