A Cabrils hem apostat per un nou model de recollida dels residus, la recollida porta a porta.
♻ Què és el porta a porta?
♻ Per què hem optat per la recollida de residus porta a porta com a model per a Cabrils?
♻ Quins objectius ens hem marcat?
♻ Per què amb el porta a porta s'obtenen millors resultats de recollida selectiva?
♻ Quins avantatges té la recollida porta a porta?
♻ On més es fa la recollida porta a porta?
És un model de recollida de residus que consisteix a deixar els residus ben separats a la via pública, davant de casa, seguint un calendari i un horari preestablerts. Els residus es treuen al carrer ben separats en cubells el dia que toca. En funció de la tipologia de municipi, existeixen molts models de porta a porta diferents. Segons el municipi, varia la forma de treure els residus, les fraccions que es recullen porta a porta, les freqüències de recollida i els horaris. Cal, doncs, implantar el model de porta a porta que millor s’adapta a les característiques urbanístiques i socioeconòmiques de cada municipi.
Torna a inici
El model de recollida de residus amb contenidors oberts al carrer té un sostre de del 45-55% de recollida selectiva i no ens garanteix una bona qualitat dels residus recollits. El 85% dels residus que generem es poden reciclar. En el context d’emergència climàtica que ens trobem cal implantar models de recollida que ens permetin apropar-nos al màxim nivell de reciclatge i assolir els objectius marcats per la Unió Europea, que demanen assolir uns resultats de reciclatge del 65% l’any 2030. Els models que ens permeten assolir índexs elevats de reciclatge contribueixen a mitigar l’emergència climàtica, a reduir la dependència a nivell de recursos que tenim com a país –no podem oblidar que som un país pobre en primers matèries–i ens permeten estabilitzar els costos associats a la gestió de residus.
El primer dels objectius és donar compliment a les directrius marcades per la UE i assolir el 70-75% de recollida selectiva, per tal de garantir el 65% de reciclatge efectiu que ens demanen per l’any 2030. Paral·lelament, el porta a porta ens permetrà estabilitzar els costos, ja que redueix la dependència als increments associats al tractament de la fracció resta i implantar taxes més justes basades en el pagament per generació, amb el qual on qui més recicla menys paga.
Principalment perquè es limita la freqüència d’aportació de la fracció resta, que és la fracció que volem minimitzar. També perquè s’individualitza l’aportació dels residus, que es deixen davant de casa, i es poden implantar sistemes de fiscalitat també individualitzats. D’aquesta manera es motiva tots els habitatges i comerços a separar per fraccions. Per contra, amb el sistema de contenidors oberts a la via pública la resta es pot llençar cada dia durant les 24 hores, de manera que no hi ha cap incentiu per fer-ho bé. És un sistema basat en l’anonimat i el voluntariat i té un topall molt clar. Amb el porta a porta s’aconsegueixen resultats de recollida selectiva d’entre el 70 i el 90%, alhora que comporta una reducció dels residus que es generen. Es calcula que els dos primers anys els residus es redueixen al voltant del 15%.
El primer és que s’eliminen els contenidors del carrer. Estem molt acostumats a aquesta imatge, però la realitat és que ningú els vol davant de casa i massa sovint s’hi abandonen bosses al voltant i s’hi acumulen mobles i trastos vells. La recollida porta a porta ens evita haver-nos de desplaçar per aportar els nostres residus, ja que els deixem davant de casa. Aquest és un avantatge que agraeixen sobretot les persones grans. Un altre avantatge important és que permet introduir un reconeixement fiscal a aquells que ho fan bé i eliminar la tarifa plana de taxa que paguem fins ara.
La recollida porta a porta es fa en més de 275 municipis a tot Catalunya i és el model més estès a les principals regions i ciutats europees. Grans ciutats com Milà, Munic, Berlín, Parma, Londres, Berna o Ljubljana, entre d’altres, tenen implantada la recollida porta a porta amb resultats de recollida selectiva que superen el 60%. A prop de Cabrils, pobles com Arenys de Munt, Argentona, Tiana i Canet de Mar també han apostat per aquest model.